Wat is cohousing
Wat is cohousing

Cohousing: apart en gemeenschappelijk wonen

De term cohousing bestaat uit twee delen: co-housing of samen wonen. Dit is een alternatieve woonvorm waarbij bewoners in hun eigen zelfstandige wooneenheden wonen, maar wel gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke voorzieningen of gemeenschappelijke delen. Zo leef je dus apart én samen! Dit kan in een centraal gebouw, maar bijvoorbeeld ook in een wijk. In Nederland spreekt men vaker over centraal wonen dan over cohousen.

Delen met andere bewoners, hoe doe je dat?

In alternatieve woonvormen waarbij een groep bewoners bepaalde ruimtes deelt is het natuurlijk belangrijk dat je goede afspraken maakt over het samenwonen. Een cohousingproject kan niet bestaan zonder duidelijke afspraken en voldoende overleg. Nieuwe bewoners kunnen zich als eigenaar of huurder dus verwachten aan regelmatige samenkomsten met andere bewoners om belangrijke zaken te bespreken.

In een cohousingproject waar je bijvoorbeeld beschikt over een centrale ontmoetingsruimte of een gemeenschappelijke tuin is dit sociaal contact natuurlijk erg belangrijk. Dit kan handig zijn om verschillende redenen: alleenstaanden hebben altijd gezelschap, een gezin kan makkelijker op zoek gaan naar een babysit… maar er zijn ook altijd nadelen verbonden aan samenwonen in leefgemeenschappen. Je beslist dus zelf in wat voor wooneenheid je stapt.

De verschillende manieren om aan cohousing te doen

Cohousing kan er op heel wat verschillende manieren uitzien. Belangrijk is wel dat je altijd beschikt over je eigen woning of wooneenheid, met de mogelijkheid om ook gebruik te maken van gedeelde ruimtes. Dit zorgt voor een slimmer ruimtegebruik, een verdeling van de kosten én de mogelijkheid tot duurzamer wonen. Daarom is cohousen vandaag zo populair!

Een cohousingproject kan op verschillende manieren gedeeld worden. Je kan bijvoorbeeld vrij intensief samenleven en elk een eigen kamer met badkamer hebben, maar dan wel gebruikmaken van een centrale keuken en leefruimte. Of je kan het op een grotere schaal aanpakken, waarbij je elk in je eigen huis woont en daarnaast delen van de tuin of een gemeenschappelijke ruimte ter beschikking stelt van de bewoners. Dit hangt allemaal af van het project, dus zorg ervoor dat je hier op voorhand duidelijkheid over krijgt!

Duurzaam wonen dankzij Tervia’s

Wil jij graag kennismaken met cohousing? Wil je vooral energiezuiniger en duurzamer gaan wonen voor een correcte prijs? Dan kan Tervia’s je helpen! Tervia’s is een duurzaam bouwbedrijf dat de toekomst altijd voor ogen houdt. Bij ons staan de mens én de omgeving centraal.

Tracks: ons nieuwste project

Ons nieuwste project heet Tracks: een futureproof living concept in Turnhout. Dit project zal bestaan uit een gebouw met 32 compacte appartementen met één, twee of drie slaapkamers. Die zijn perfect geschikt voor hedendaagse huurders of kopers!

Daarnaast zijn er in het gebouw verschillende ruimtes die gedeeld kunnen worden. Er is bijvoorbeeld een collectieve binnentuin en een collectief terras, maar ook een multifunctionele ruimte die als keuken en woonkamer gebruikt kan worden en zelfs een wasbar. Deze ruimtes kunnen door alle bewoners gebruikt worden als een vorm van cohousing.

Met Tracks willen we bovendien inzetten op milieuvriendelijke toepassingen. We plaatsen zonnepanelen op het dak en maken gebruik van Seds, een energieconcept waardoor alle wooneenheden op een energie-efficiënte manier voorzien worden van sanitair warm water en verwarming.

Ontdek cohousing met Tervia’s!

Ben jij benieuwd naar ons Tracks project? Wil je graag meer weten over hoe wij duurzame gebouwen opleveren op jouw maat? Neem dan zeker contact met ons op voor meer informatie.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws over vastgoed

Lees hier meer over de laatste trends, weetjes en gebeurtenissen rond vastgoed.

Cohousing Limburg

Cohousing Turnhout

Cohousing Vlaanderen