Cohousing België
Wat is cohousing

Hoe werkt cohousing?

Cohousing valt net zoals kangoeroewonen en zorgwonen onder de term ‘gemeenschappelijk wonen‘. Het is een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij verschillende huishoudens hun wooneenheden delen binnen een groter complex of gebouw. 

In deze woonprojecten worden gemeenschappelijke ruimtes zoals keukens, eetkamers, tuinen en zelfs werkruimtes gedeeld door de bewoners. Ook de vaste kosten, zoals elektriciteit, water, gas en onderhoud, deel je met alle bewoners. Het doel is om een hechte en ondersteunende gemeenschap te creëren waarin bewoners niet alleen wonen, maar ook actief deelnemen aan de woongemeenschap.

Gedeelde ruimtes én verantwoordelijkheden

Huisgenoten die cohousen delen niet alleen hun leefruimtes, maar ook alle verantwoordelijkheden die komen kijken bij gemeenschappelijk wonen. Deze gedeelde verantwoordelijkheden kunnen variëren van het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes tot het beheer van de gemeenschappelijke kosten. Door samen te werken, leren bewoners elkaar beter kennen, bouwen ze vertrouwen op en ontstaat er een gevoel van saamhorigheid in de woongemeenschap.

Voor wie is samenhuizen geschikt?

Coöperatieve woonprojecten zijn geschikt voor een divers publiek.

  • Gezinnen die op zoek zijn naar een ondersteunende omgeving voor hun kinderen.
  • Alleenstaanden of vrienden die waarde hechten aan een gemeenschap.
  • Senioren die zelfstandig willen blijven wonen met een ondersteunend netwerk.
  • Jongeren en studenten die een betaalbare en sociaal stimulerende woonomgeving zoeken.
  • Milieubewuste personen die de voorkeur geven aan een duurzame levensstijl. 

In deze woonvorm staat gemeenschappelijkheid, verbondenheid en duurzaamheid centraal. Bewoners leven er samen, beheren de kosten en delen de verantwoordelijkheden.

Is domicilie verplicht bij cohousing?

In België is het hebben van een domicilie verplicht volgens de wetgeving. Voor cohousingprojecten betekent dit dat minstens één bewoner zijn of haar domicilie op het adres van het project moet zetten. Dit kan de hoofdhuurder zijn of een andere bewoner die deze verantwoordelijkheid op zich neemt. Een domiciliëring hebben op het adres van het cohousingproject is belangrijk voor de inschrijving in het bevolkingsregister, toegang tot sociale voorzieningen en het vervullen van de wettelijke verplichtingen bij deze overeenkomst.

Maak kennis met Tervia’s

Tervia’s legt zich toe op het creëren van hoogwaardige, eigentijdse en stijlvolle woonsten. Elk project van Tervia’s weerspiegelt een combinatie van esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid.

Tervia’s Tracks

Tervia’s Tracks is één van onze nieuwste gebouwen in Turnhout, Vlaanderen. Het gebouw bestaat uit 32 compacte privé-appartementen en wordt opgeleverd in 2025. Je kan er kiezen tussen 1-, 2- of 3-slaapkamerappartementen. Ben jij een huurder of koper die comfortabel in de stad wenst te wonen? Ben jij op zoek naar een woonconcept waarbij duurzaamheid voorop staat? Dan is Tracks zeker en vast geschikt voor jou! 

Duurzame woonvorm

Er zullen op een deel van de daken zonnepanelen worden geplaatst om groene energie op te wekken voor onze bewoners. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de werking van het collectieve verwarmingssysteem. Hiervoor wordt er samengewerkt met Seds. Seds is de koploper van de groene switch en is een future-proof verwarmingssysteem dat collectieve wooneenheden op een energie-efficiënte manier voorziet van sanitair warm water en een seizoensgebonden, comfortabele kamertemperatuur.

Cohousing België

Wat kost samenhuizen in een Tracks appartement?

Verkoopprijzen

Woonomgeving Tracks omvat in totaal 32 appartementen. 

  • 1-slaapkamerappartement vanaf 199.500 euro (excl. BTW en kosten)
  • 2-slaapkamerappartement vanaf 234.000 euro (excl. BTW en kosten)
  • 3-slaapkamerappartement vanaf 339.000 euro (excl. BTW en kosten)

Start jouw cohousing project met Tervia’s!

Ben jij op zoek naar een uniek woonconcept waarbij duurzaamheid voorop staat? Ga jij mee in de trend van morgen voor je eigen woning of als vastgoedinvestering? Ben jij benieuwd naar cohousing?

Zet jezelf dan zeker op de wachtlijst en laat je contactgegevens achter via het formulier. Dan informeren wij jou als eerste over de oplevering van ons project.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws over vastgoed

Lees hier meer over de laatste trends, weetjes en gebeurtenissen rond vastgoed.

Cohousing Vlaanderen

Cohousing Limburg

Cohousing