Cohousing

Cohousing
Cohousing

In de laatste jaren zijn steeds meer mensen op zoek naar duurzame woonprojecten. Denk maar aan een passiefhuis, een BEN-woning, een tiny house… Duurzaam wonen kan er echter ook anders uitzien! Een eigen woning kan vervangen worden door een woonplaats die je kan delen met je buren of andere gezinnen. Tervia’s kan je helpen om in een duurzaam cohousing project te stappen. Lees hier meer!

Een cohousing project: samen en toch apart

Het woord cohousing bestaat uit twee delen: co-housing of samen wonen. In zo’n project heb je als bewoner je eigen plek, met daarnaast uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen. Die gemeenschappelijke delen worden door alle bewoners in zo’n project gebruikt, maar iedereen blijft zijn eigen plekje hebben. Dit kan in een gebouw, maar bijvoorbeeld ook in een wijk.

Samenhuizen, hoe ziet dat eruit?

Cohousing is een woonvorm die er op veel verschillende manieren kan uitzien. Je kan in zo’n project stappen als huurder of als eigenaar van je eigen stukje. Je kan veel of slechts een paar medebewoners hebben. Dit soort projecten is aantrekkelijk voor allerlei mensen: alleenstaanden, ouderen en gezinnen maken dankbaar gebruik van deze projecten.

Cohousing kan in Vlaanderen op allerlei manieren. Je kan in een appartementsgebouw instappen, waarbij de leefruimtes per persoon of gezin apart zijn maar je bijvoorbeeld wel een gelijke ontspanningsruimte hebt. Of je kan in een wijkproject stappen waar je bijvoorbeeld de tuin, minstens een gemeenschappelijke ruimte of een werkplaats deelt. Dit hangt allemaal af van welk project het is. Belangrijk is wel dat je altijd over je eigen plekje beschikt!

Bepaalde voorwaarden tussen bewoners

Cohousing werkt natuurlijk alleen maar wanneer je samen met je medebewoners bepaalde regels en principes afspreekt. In de meeste projecten zal je als huurder, verhuurder of eigenaar regelmatig samen moeten zitten met je medebewoners om afspraken te maken.

In tegenstelling tot privéwoningen is cohousing dus afhankelijk van jouw toestemming om bepaalde ruimtes te delen met anderen. Dit kan heel wat voordelen hebben: voor een alleenstaande is het gezelschap bijvoorbeeld welkom, ouderen kunnen rekenen op de hulp van jongere bewoners… maar er kunnen ook nadelen verbonden zijn aan intensief samenleven. Je moet dus voor jezelf afwegen wat jij belangrijk vindt aan je woonplaats.

Duurzaam samenwonen met Tervia’s

Tervia’s kan je ondersteunen in jouw nieuwste cohousing project! Tervia’s is een duurzaam bouwbedrijf dat samenwerkt met allerlei externe partners om zo de nieuwste kennis met elkaar te delen. Wij zorgen voor kwalitatieve projecten met een oog voor de toekomst. De mensen én de omgeving staan in onze projecten altijd centraal. Ons project Tracks bevat een mogelijkheid tot cohousing, maar geen verplichting. Zo kan je eens proeven van hoe het is om bepaalde ruimtes te delen zonder dat je daarvoor je eigen private ruimte moet afstaan.

Onze projecten

Een voorbeeld van een mogelijkheid tot een cohousing project is Tracks, één van onze nieuwste gebouwen in Turnhout. Het gebouw bestaat uit 32 compacte privé-appartementen, met één, twee of drie slaapkamers. Deze zijn perfect geschikt voor hedendaagse kopers en huurders!

Het gebouw bestaat daarbovenop ook uit verschillende gemeenschappelijke ruimtes. Zo is er bijvoorbeeld een collectief dakterras en een collectieve binnentuin, een wasbar en een multifunctionele ruimte (keuken en woonkamer). Deze kunnen door alle bewoners gebruikt worden. Het gaat hier dus maar deels om cohousing: iedereen beschikt over zijn eigen appartement, maar kan ook gebruik maken van gedeelde ruimtes.

Bovendien werken we met milieuvriendelijke toepassingen. Er worden zonnepanelen op het dak geplaatst en er wordt gebruikgemaakt van Seds energieconcept, waardoor alle wooneenheden op een energie-efficiënte manier worden voorzien van verwarming en sanitair warm water.

Start jouw cohousing project met Tervia’s!

Ben jij benieuwd naar cohousing? Zet jezelf dan zeker op de wachtlijst voor ons energie-efficiënt, duurzaam, futureproof woonproject Tracks. Contacteer ons voor meer informatie.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws over vastgoed

Lees hier meer over de laatste trends, weetjes en gebeurtenissen rond vastgoed.

Wat is cohousing

Cohousing Turnhout

Cohousing Vlaanderen